Numărul furturilor de catalizatoare a explodat în ultima vreme atât la nivel european, cât și în România. Convertorul catalitic este parte componentă a sistemului de evacuare, care are rolul de reducere a emisiilor.
Aceste piese au devenit ținta preferată a hoților datorită conținutului de metale prețioase care le conferă o valoare foarte ridicată „la negru”. Chiar dacă proporția de platină, rodiu și paladiu este mică, de ordinul câtorva grame, hoții obțin din vânzarea lor sute și chiar mii de euro.
Explicația este aceea că aceste metale sunt mai prețioase decât aurul, în special paladiul și rodiul. Spre exemplu, platina valorează aproximativ 1.000 de euro pe uncie, în timp ce cotația aurului a scăzut foarte mult în contextul generat de pandemia de Covid-19.
Un rol determinant îl reprezintă tipul și marca autovehiculului de la care provine catalizatorul. Începând cu anul 1993, producătorii din Europa au obligația să echipeze toate mașinile pe care le produc cu convertor catalitic. Haideți să vedem care sunt mașinile de la care se fură cele mai multe catalizatoare.
Țintele preferate ale hoților de catalizatoare sunt de obicei vehiculele cu emisii reduse de dioxid de carbon. Mai exact, este vorba despre modelele cu sistem de propulsie hibrid. Totodată, sunt vizate modelele mai vechi deoarece catalizatoarele acestora conțin cele mai mari cantiăți de metale prețioase.
Cele mai căutate vehicule de hoții de convertoare catalitice sunt modelele Toyota Prius, Toyota Auris și Lexus RX. Nu contează anul de fabricație al acestora. Dintre acestea, cele mai mari șanse să rămână fără catalizator le are Toyota Prius, considerată a fi din acest punct de vedere cea mai valoroasă mașină.
Hoții pot obține pe un catalizator de Prius până la 700 de euro. Din păcate pentru proprietarii de Prius catalizatorul este una dintre cele mai scumpe de înlocuit piese. Astfel, aceștia ajung să plătească chiar și 3.000-3.500 de euro pentru a-și monta pe mașină un nou catalizator.
Experții din industrie spun că mașinile hibrid sunt preferate de hoții de catalizatoare deoarece acesta corodează mai puțin față de alte mașini. Astfel, stratul de metal prețios se menține într-o formă mai bună și mai pură.
Ca măsură de protejare împotriva furtului de catalizatoare, în Marea Britanie, proprietarii de mașini hibrid Toyota și Lexus sunt sfătuiți să meargă în reprezentanțe pentru însemnarea gratuită a catalizatoarelor.
Sursa: WhatCar